Slaďte zdravěji

Sladká chuť je prostě skvělá. Zbožňujeme ji a často bývá tím, na co lidé mají nejvíce chuť. Není sice žádným problémem si ji dopřát, pokud jste (nebo se v nejbližší době chcete stát) zastáncem zdravé výživy, začnete se poohlížet po zdravějších alternativách. Proč?

raspberry-4599580_960_720

Bílý cukr je zkrátka všude. I v pokrmech, které navenek chutnají slaně, nějaký ten podíl tohoto sladkého prášku najdeme. Jeho masové rozšíření má za následek vznik takových chorob, jakými jsou cukrovka nebo třeba vysoký krevní tlak. Obezita je dalším příznakem nadmíry cukru, který se podílí na navýšení podílů tuků v těle.

Proto je vhodné rafinovaný cukr nahradit přírodními alternativami, které nám ale prospějí mnohem více. Patří sem například:

minitartas-custard-549280_960_720

  • Med

Na rozdíl od cukru pomáhá krevní tlak snižovat, léčí poruchy krevního oběhu a zažívacího traktu. Působí protizánětlivě, což z něj udělalo často používaný doplněk čaje při nachlazení. Jeho kalorická hodnota je srovnatelná s bílým cukrem, pokud tedy hubnete, na tuto alternativu rovnou zapomeňte.

  • Javorový sirup

Obsahuje spoustu dobrých složek: vitamíny A, B, D, kyselinu listovou, železo, vápník, zinek a draslík. Má protizánětlivé účinky a čím tmavější odstín najdete, tím více prospěšných látek v něm zřejmě bude. Má mnohem méně kalorií než bílý cukr, přitom sladí mnohokrát více.

  • Stévie

Tropická rostlina, z níž se toto sladidlo vyrábí pomáhá při trávení, snižuje krevní tlak a působí protizánětlivě. Neobsahuje téměř žádné kalorie, přitom je mnohonásobně sladší než cukr. Je vhodná i pro diabetiky.

Jedná se o zahuštěnou šťávu z kaktusů agave rostoucích zejména v Mexiku. Má jemnou a neutrální chuť.

  • Yacon sirup

Skvělá náhražka cukru, kterou si mohou sladit i diabetici, obsahuje 20 cenných aminokyselin, vitamíny a minerály. Má polovinu kalorií než on a navíc snižuje chuť k jídlu.

  • Rýžový sirup

Díky absenci fruktózy se získaná energie z něj uvolňuje postupně. Najdeme v něm také spoustu vitamínů skupiny B, draslík, hořčík, mangan a zinek. Jeho kalorická hodnota je však s cukrem srovnatelná.

  • Kokosový sirup

Obsahuje velké množství vitamínů skupiny B, dále zde najdeme železo, vápník, zinek a fosfor. Tímto složením podporuje správnou funkci imunitního systému. Jeho výhodou je nízký glykemický index, nevýhodou zase poměrně vysoká kalorická hodnota.